Borderland Museum Eichsfeld

 
Images
Text
Client:
Borderland Museum Eichsfeld
Location:
Teistungen, Region Eichsfeld, Thüringen
Opening:
August 2010
Area:
900 qm und Außenraum
Tasks:

Design and realisation of the permanent exhibition (all HOAI phases, s.a.) in cooperation with Thilo Fuchs, Tatin Berlin.
Exhibition design, graphics and light, design and media production, technical planning, design of educational rooms and foyer of the museum, collaboration on the refurbishment concept, design and production of guidance system (signage) exterior areas and border pathway, cost controlling, production management, expenditure reports

IGLHAUT + von GROTE Ausstellungsgestaltung und Design / Borderland Museum Eichsfeld
Project text:

Until only a few years ago, a border ran from the Bay of Lübeck down to Hof in Bavaria; developed with increasing perfection over the course of four decades of GDR dictatorship, it divided Germany and separated people from one another in an unnatural and often violent way. This Iron Curtain through the very centre of Germany opened in 1989. Now the 1,400 km-long and almost insurmountable border, once so obvious, is very difficult to spot with the naked eye. The border installations have disappeared to a great extent; the border strip has been repossessed by nature and the local people. The Grenzlandmuseum Eichsfeld opened in 1985 at the former border crossing point Duderstadt-Worbis on today’s state boundary between Thuringia and Lower Saxony; it helps to preserve memories of the German-German border and its history while also conveying a warning for the future. Twenty years after the fall of the Wall, this museum is being given a completely new concept.

The exhibition extends through three buildings belonging to the former border installations and also incorporates the outside space, the Border Country Pathway. An integrally designed museum concept is being developed here in close cooperation with a scientific team and the architectural office Stadermann, which is designing an extension building as a new reception and service area. This concept emphasises the authenticity of the location while employing a modern exhibition language. A steadily unwinding band is employed as the leading design principle, derived from the geographical and technical manifestation of the border. In the outside areas, the band is divided into individual sections that point the way and present additional information at various stages. The band serves as a routing system, background for graphics, room divider, pedestal, and display case. The surfaces of the existing building are retracted with respect to colour; white rooms with grey floors are generated as a result. This design echoes the bare rooms of its original use as an administration building.

Szenography


Graphics


Media