State History Museum of Kyrgyzstan

 
Images
Text
Client:
State History Museum of Kyrgyzstan
Location:
Bishkek
Opening:
2018
Area:
7,500 sqm
Tasks:

The overall project was realised in cooperation with Reier Vitrinen- und Glasbau, Framegrabber, Abrell + van den Berg, Jan Blieske and Kinzo Architekten. Conceptual development, design and production support of the permanent exhibition, museum pedagogy, auditorium, shop, café, ticket desk, special exhibition showcases in the existing building (all HOAI phases). Full interior construction and renovation TGA. exhibition design, graphics and light, design and production of the exhibition media, media hardware planning, exhibit equipment, production management, cost controlling, expenditure reports

IGLHAUT + von GROTE Ausstellungsgestaltung und Design / State History Museum of Kyrgyzstan
Project text:

In the summer of 2018, the new State History Museum of Kyrgyzstan opened in a representative building that was used as a Lenin Museum in Soviet times. Over a total area of approximately 7,500 square meters, the cultural history of the country from the Stone Age to the present is presented using original objects.

IGLHAUT + von GROTE acted as a general planner for the exhibition and developed the interior refurbishment, the concept and design of all exhibition areas and ancillary rooms: foyers, auditorium, shop, cafés. The exhibition rooms are interspersed with “museum education boxes”, room-in-room areas whose outer skin consists of showcases with objects.

The collection of the museum includes original objects from the Palaeolithic to the present day, with a focus on arts and crafts and documents concerning the country’s recent political development. IGLHAUT + von GROTE developed a presentation concept for the careful presentation of the original objects. IGLHAUT + von GROTE supervised all production steps, the construction on site and the art handling team.

In addition to many interactive card and large-scale media productions, a multilingual audio guide was integrated into the concept. The conservational lighting and the contrasting colour scheme emphasise the plasticity of the objects.

The overall project was realised in cooperation with Reier Vitrinen- und Glasbau, Framegrabber, Jan Blieske, Abrell + van den Berg and Kinzo.

Szenography